1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 1462 вида насекоми по света са ядливи

1462 вида насекоми по света са ядливи

Отглеждането им за храна изисква по-малко вода и отделя по-малко парникови газове

Киш с ларви, салата със скакалци или червеи и карамелизирани щурци за десерт - изкушава ли ви? В Тайланд и в Мексико червеите и даже скорпионите се хапват заедно с аперитива. 1462 вида насекоми по света са ядливи. В Тулуза залагат на скакалците и щурците, отглеждани в смесица между лаборатория и ферма. Собственикът ги предлага в интернет и вече продава по един тон месечно. За него те са храната на бъдещето.

Към 2050-та хората по света ще са девет милиарда. А отглеждането на добитък вече достига тавана на възможностите. Насекомите са по-непретенциозни. Отглеждането им за храна изисква по-малко вода и отделя по-малко парникови газове. 10 кг зърно осигуряват един килограм месо или 6 до 8 килограма насекоми. Протеините в стек от 100 грама са равни на тези в 7 щурци. Европа е инвестирала 3 милиона евро за проучвания в Холандия. Тук ларвите се превръщат в брашно, съобщи БНТ.

Търсенето на насекоми може да реши проблемите с глада, но отваря и цяла гастрономична вселена пред човечеството, убедени са ентомолозите. Онова, което се иска от хората, е да опитат. Нищо не пречи да започнат направо от десерта. Например - шоколад с карамелизирани ларви и бръмбари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.