1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 15 български производители представят своите продукти на „Зелена седмица” 2013 в Берлин, Германия

15 български производители представят своите продукти на „Зелена седмица” 2013 в Берлин, Германия

Снимка:

Това е четвъртото поред изложение, в което страната ни участва със самостоятелен щанд

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов почерпи с българска баница със сирене федералния министър на храните, земеделието и защита на потребителите на Германия Илзе Айгнер.

На своя колега министър Найденов подари копринена национална риза с шeвици и посребрени пафти. Г-жа Айгнер и кметът на Берлин Клаус Воверайт получиха от министъра и кошница с традиционни български продукти - селектирано червено вино, розови продукти и подкова „Горнооряховски суджук”, който страната ни регистрира пред ЕС, като продукт със защитено наименование.

След официалното посещение на министър Айгнер на българския щанд на „Зелена седмица” 2013 министър Найденов коментира, че с тази си визита тя е показала специалното отношение, което има страната ни. Тази година при откриването на изложението на щандовете участва и канцлера на Федерална Република Германия г-жа Ангела Меркел, с което се наложи промяна в програмата и в обиколката на министър Айгнер. Много от щандовете г-жа Айгнер не успя да посети, но въпреки това дойде до българския.

 „Това е четвъртото поред изложение, на което България се представя със самостоятелен щанд, посочи министърът и допълни, че той е с площ от 140 кв. м, за първи път е в центъра на палатата и е отворен за посетителите от всички страни. Към щанда има и ресторантьорска част, на която гостите на изложението ще могат да вкусят от националната ни кухня.

На изложението 15 български  производители представят своите продукти, като и този път акцентът е върху биопроизводството и биопродуктите. Гостите на „Зелена седмица” 2013 ще могат да дегустират от традиционното бяло саламурено сирене, вино, месни колбаси, розови продукти, мед и пчелни продукти и други.

За музикалното оформление на щанда отговаря ди джей Стан Колев, който е един от най-добрите в областта на прогресив хауса в света. Две млади изпълнителки представят националните фолклорни ритми, смесени с модерни елементи, което привлича интереса и на многобройни посетители на българския щанд.

Официални лица в българската делегация бяха депутатите от ПП ГЕРБ Христина Янчева и Христо Христов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.