1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 3 т черен хайвер ще изнесат страните от аспийския регион

3 т черен хайвер ще изнесат страните от аспийския регион

През миналата година износът на хайвер от белуга беше прекратен от всички тези страни

Страните, производители на хайвер от белуга – Русия, Туркмения, Азербайджан, Иран и Казахстан, подписаха договор за размера на износните квоти, съобщи AFP, цитирана от в.Монитор. До края на февруари догодина общият експорт от тези страни ще достигне 3 т хайвер.

Азербайджан и Туркмения са получили нулеви квоти. Русия - 700 кг, Иран - 800 кг, а Казахстан – половин тон. Агенцията припомня, че през миналата година износът на хайвер от белуга беше прекратен от всички тези страни.

Количеството на рибата, която дава най-скъпия черен хайвер – белугата, значително е намаляло от 1990 г. насам. Поради тази причина страните от Каспийския басейн сключиха договор, според който за търговията с хайвер се изисква правителствено разрешение. През 2001 г.  дори е наложена временна забрана за добив на черен хайвер. Срокът й завърши през 2002 г., но държавите така и не успяха да се договорят за обемите на експорта, в резултат на което автоматично са получили нулеви квоти. Договорените сега количества за производство на черен хайвер от есетрови риби трябва да бъдат одобрени от секретариата на Конвенцията за международна търговия с видове от дивата флора и фауна, които са застрашени от изчезване (SITES).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.