1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 30% от европейците се страхуват от клонирането на животни за хранителни продукти

30% от европейците се страхуват от клонирането на животни за хранителни продукти

Остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни притесняват 84 на сто от българите

Остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни притесняват 84 на сто от българите, а нашата страна е сред първите пет държави в Общността, чиито граждани са изключително обезпокоени от натрупването на отрови в храната ни. Това сочат резултатите от проучване на „Евробарометър”, което е проведено по поръчка на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

Повечето граждани на ЕС обаче смятат, че икономическата криза и замърсяването са факторите, за които има по-голяма вероятност да повлияят на живота им в сравнение с възможния риск от увреждане на здравето им от храни. От това се притесняват 11 на сто от анкетираните, докато една пета се боят от рецесията и от средата, в която живеят. Всеки десети участник в проучването счита, че няма никакъв проблем с храните, но едновременно с това расте безпокойството от пестицидите в растителните продукти и хормоните в месото.

30% от европейците се страхуват от клонирането на животни за хранителни продукти, друга една трета от хората в общността се боят в чиниите им да не попадне риба с живак или свинско с диоксини. В качеството и свежестта на храните най-много се съмняват гражданите на Литва – 88 на сто, както и на Португалия – 86 на сто, докато хуманното отношение към животните вълнува най-вече шведи, финландци и жителите на Острова. Отравянията от бактерии на салмонела в яйцата или листерия в сиренето всяват най-много паника сред българите. 84 на сто от нашенците се притесняват да не заболеят от тези коварни болести.

Високо е съмнението и в Чехия и Словакия. От бои и консерванти в манджата се притесняват поляци и румънци. За опасността от риск българите най-много се доверяват на информацията от семейството и приятелите, докато повечето граждани на ЕС вярват на лекарите и здравните професионалисти. У нас пък най-малко се вярва на супермаркетите и магазините, както и на производителите на храни. Почти 70% от хората у нас разчитат на сведенията, които дават от Българската агенция по безопасност на храните и европейската агенция (EFSA).

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) е създаден през 2002 година. Неговото седалище е в италианския град Парма, където работят над 1500 човека от всички държави в Общността. Целта на организацията е да обедини усилията на всички институции в страните членки на ЕС за решаване на проблемите, свързани с безопасността на храните. EFSA е основна структура на Европейския съюз по оценка на риска за безопасността на храните и фуражите. Тя осигурява независими консултации и гарантира ясна комуникация при съществуващи или потенциални рискове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.