1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 40 години японски хранителен гигант предлага на местния пазар българско кисело мляко

40 години японски хранителен гигант предлага на местния пазар българско кисело мляко

Компанията Мейджи прави 600 милиона долара годишен оборот от уникалния български продукт

Стотици тонове българско кисело мляко потребяват всеки ден купувачите в Япония. Компанията Мейджи прави 600 милиона долара годишен оборот от уникалния български продукт. Представители на тази фирма дойдоха на място в България, за да видят как се създава на местна почва един от най-здравословните хранителни продукти.

Вече 40 години японският гигант в хранителната индустрия Мейджи предлага на местния пазар българско кисело мляко. Всеки ден 800 тона кисело мляко се позиционират по щандовете на магазините на далечния остров, информира БНТ.

"Това е много здравословен продукт и е много приятен за консумация. В Япония хората консумират киселото мляко ежедневно. У нас когато кажем думата България, всички я свързват на първо място с киселото мляко. Продуктът, който продаваме, се нарича Мейджи българско кисело мляко или български йогурт и той държи най-голям дял в този сегмент на пазара", казва Янака.

За да се появи на трапезите в Далечния изток предпочитаната храна е нужна бактерията, която създава киселото мляко. Закваската се транспортира регулярно със самолет. Суровината се доставя от ЛБ Булгарикум, единствената държавна фирма в млекопреработването. Тук дискусия дали е допустимо да се правят млечни продукти с изкуствени добавки не съществува, всичко се прави от сурово мляко.

Освен в Япония много скоро истинското българско кисело мляко може да завладее нови територии. Водят се преговори за производството му в Сингапур, Тайланд, Китай и САЩ.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.