1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 72 предприятия у нас произвеждат хляб и брашно по утвърдения стандарт "България"

72 предприятия у нас произвеждат хляб и брашно по утвърдения стандарт "България"

Снимка:

За първото полугодие са произведени малко над 4 млн. броя от близо 189 хил. тона брашно

Към момента 72 предприятия произвеждат хляб и брашно по утвърдения стандарт "България". За първото полугодие са произведени малко над 4 млн. броя от близо 189 хил. тона брашно. В Агенцията по безопасност на храните са постъпили точно 100 сигнала за некачествен хляб. Едни от най-честите са за мухлясал хляб, който дори е в срок на годност.

Мариана Кукушева,  председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, заяви в предаването "Добро утро, България" по ТВ 7, че голяма част от оплакванията за намерени предмети в насъщния, са абсурдни, защото няма как да се случи подобно нещо при модерния процес на производство.

Кольо Колев, представител на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, пък разби популярния мит, че хлябът съдържа много консерванти. Той обясни, че всички вещества, които предпазват хляба от разваляне произлизат от природата или се образуват в процеса на производство. Важно е продуктът да се съхранява правилно и да не се подлага на вторично замърсяване. Обикновено трайността на хляба е 72 часа, поясни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.