1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агенцията за безопасност на храните е затворила два обекта след направени проверки в детски заведения

Агенцията за безопасност на храните е затворила два обекта след направени проверки в детски заведения

Съставени са 21 акта за нарушения

Агенцията за безопасност на храните е направила проверки в детски заведения на територията на цялата страна и е затворила два обекта. Съставени са 21 акта за нарушения. Данните обяви пред Би Ти Ви Любомир Кулински, шеф на Дирекция "Контрол на храните" в агенцията. 

Той уточни, че затворените обекти са във Варна и Русе, но не ги назова. Принудителната мярка се наложила, след като били намерени храни с изтекъл срок на годност. "Имаме издадени разпореждания за спиране дейността на два обекта поради несъответствия – сграден фонд, технологично оборудване, храни с изтекъл срок на годност", обясни Кулински. Сред продуктите с изтекъл срок имало ориз, грис, колбаси и др.

Пусни видео
Инспектори на няколко места са констатирали и несъответствие на храните с наредба за изискванията за безопасността и качеството на храните в училищата. Няколко снабдители са си позволили да купуват храни, които не отговарят на изискванията на тази наредба, съобщи Кулински. При проверките, които са над 2000, са направени и 152 предписания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.