1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агрономи: Естествените торове трудно замърсяват

Агрономи: Естествените торове трудно замърсяват

Агенцията по храните у нас препоръчва преди консумацията зеленчуците и плодовете да се мият много добре, а краставиците и да се белят

Агенцията по храните у нас препоръчва преди консумацията зеленчуците и плодовете да се мият много добре, а краставиците и да се белят. Особено ако са биопроизводство и са отглеждани с естествена тор. Експертите обясняват, че този тип тор не е опасна, ако е ферментирала добре.

Във врачанското село Горна Кремена открай време подхранват зеленчука в градините с естествени торове от домашните животни. Според нормите трябва да е минала поне половин година от събиранета, за да бъде използвана оборска тор за градината. Някои земеделци използват за наторяване и утайки от пречиствателните станции. При тях също няма опасност, защото минават задължително през микробиологичен анализ, съобщи bTV.

Обезпокоителни новини за смърт след консумация на краставици стопаните в Горна Кремена приемат спокойно. Според агрономите малко вероятно е бактерия от естествен тор да попадне вътре в зеленчука. Възможност за заразяването му има, ако кората му се е докоснала до тор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.