1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Амбицията на МЗХ е биопродуктите да бъдат включени в менюто на българите

Амбицията на МЗХ е биопродуктите да бъдат включени в менюто на българите

Снимка:

В София беше открита Конференция за биологичното земеделие и качеството на храните

Биоземеделието е основен приоритет в политиката на Министерството на земеделието и храните през новия програмен период  2015-2020 г. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов при откриване на Конференция за биологичното земеделие и качеството на храните. Зам.-министърът подчерта, че България има дългогодишни традиции в областта на земеделието и много запазени райони с богато биологично разнообразие, които са важни предпоставки за развитието на биоземеделието.

Зам.-министър Абазов акцентира, че новата Обща селскостопанска политика ще въведе компонент „Зелени плащания” като част от директните плащания, по който ресурсът за българските фермери е в размер на 240 млн. евро годишно. Биологичните производители ще получават тези плащания директно, без да се изискват допълнителни ангажименти от тях.

В Програмата за развитие на селските райони се предвижда създаване на отделна мярка „Биологично земеделие”. Определеният финансов ресурс по нея е 110 млн. евро. Подпомагането се предоставя на хектар използвана земеделска площ, на селскостопански производители или групи селскостопански производители, които доброволно се ангажират да поддържат практиките и методите за биологично земеделие”, подчерта зам.-министър Абазов.

Той поясни, че получаването на средства по Програмата е от решаващо значение за съществуването и развитието на българското биологично производство. По-голяма част от тази продукция успешно се изнася на външните пазари. Предизвикателството пред нас е да създадем условия на българските производители да работят и за българския пазар, каза още той.

Заместник-министърът беше категоричен, че амбицията на МЗХ е биопродуктите да бъдат включени в менюто на българите. Той посочи, че тази цел е постижима, защото постоянно нараства броят на производителите, които преминат от конвенционално към биологично земеделие, коментира Бюрхан Абазов. По предварителни данни към началото на тази година броят на биологичните производители, преработватели и търговци се е увеличил значително – от 2 016 през 2012 г. те са достигнали 3 157 през 2013 г. Тенденцията на увеличаване се наблюдава и при площите в системата на контрол, които през 2013 г. са 79 709 ха, а през 2012 г. същите са били 40 378 ха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.