1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Американски град забрани продажбата на вода в бутилки, по-малки от един литър

Американски град забрани продажбата на вода в бутилки, по-малки от един литър

Законът е влязъл в сила след тригодишна кампания за намаляване на отпадъците и насърчаване на употребата на чешмяна вода

Американският град Конкорд в щата Масачузетс забрани продажбата на вода в бутилки, по-малки от един литър, съобщи Би Би Си. Законът е влязъл в сила на 1 януари, след тригодишна кампания за намаляване на отпадъците и насърчаване на употребата на чешмяна вода.

Всеки, хванат за втори път да продава вода в забранените разфасовки, ще бъде глобяван с 25 долара, и ако продължава – с по 50 долара.

Австралийският град Бъндануун въведе пълна забрана за продажба на бутилирана вода през 2009 г. Повече от 90 университета в САЩ и други по света са ограничили продажбата на пластмасови бутилки, така са постъпили и някои местни власти, пише "Дневник".

Конкорд не е въвел ограничения за други напитки и законът има въведени ограничения при извънредни случаи. Според привържениците на закона американците използват 50 милиона малки бутилки за вода всяка година.

Според бутилиращата индустрия малките бутилки са необходими в съвременния живот и насърчават хората да живеят здравословно. Някои жители на Конкорд казват, че забраната е безсмислена, защото лесно могат да отскочат до съседните градове и да си купят вода в малки бутилки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.