1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Американският производствен сектор е изхвърлил 1 млн. тона храна

Американският производствен сектор е изхвърлил 1 млн. тона храна

Само малка част от прахосаната храна ппрез 2011 г. отива на сметищата, сочи проучване

Скорошно проучване сочи, че през 2011 американската хранителна индустрия – производители и търговци на едро и дребно - са прахосали 1.8 млн. тона храна.

Проучването, цитирано от FoodBev.com, е проведено от Съюза за намаляване на прахосването на храна, Асоциацията на производителите на хранителни стоки, Института за хранителен маркетинг и Националната ресторантьорска асоциация и е първият задълбочен и достоверен анализ на прахосването на храна, пише
Регал.

"Най-страшното е, че тези данни се отнасят само за храната, прахосана от индустрията и не включва количествата, изхвърляни от самите потребители", каза Филм Лемпърт, основател на Food Nutrition & Science и изпълнителен директор на Lempert Report. "А всеки потребител изхвърля средно по 10 кг храна на месец. Всички по хранителната верига – от фермерите и производителите до търговците и потребителите, трябва да измислят как да намалят прахосването."

Според данните на проучването производственият сектор е изхвърлил 1 млн. тона храна, а търговците на едро и дребно – 800 000 тона. Утешителното е, че само малка част от прахосаната храна отива на сметищата, 73% се използват за храни за животни, а 20% - за тор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.