Българската селекция от най-добрите медове беше подбрана от Биляна Николова – първият и засега единствен меден сомелиер у нас
България взе активно участие в 49-ия Световен конгрес по пчеларство Apimondia 2025, който се проведе в периода 23–27 септември 2025 г. в Копенхаген, Дания. Това престижно събитие събра пчелари, учени и експерти от цял свят, обединени от каузата за опазване и развитие на пчеларството.
В рамките на специалната изложбена зона „Global Honey Bar“ страната ни представи подбрана селекция от най-добрите български медове. Над 7000 делегати от 121 държави имаха възможност да дегустират мед от 42 страни, сред които и България.
Българският мед – аромат, вкус и автентичност
На българския щанд бяха представени медове от акация, горски букет, кестен, кориандър, лавандула, липа, рапица и, разбира се, Странджански манов мед – единственият у нас със защитено географско наименование.
Посетителите, сред които професионални пчелари и най-голямата група медени сомелиери от цял свят, проявиха специален интерес към меда от кориандър и кестен, които можеха да бъдат опитани единствено на българския щанд.
Истинският фаворит обаче се оказа лавандуловият мед. България изпреварва Франция като водещ световен производител на лавандула още от 2012 г., а по-богатият ароматен профил на българската лавандула придава и уникален вкус на меда.
За разлика от френския сорт Lavandin, който съдържа по-малко линалол и има ясно изразен камфоров нюанс, българската лавандула се отличава с наситен флорален аромат – характерна черта, която прави и нашия лавандулов мед по-мек, плътен и хармоничен.

Сензорен анализ и българското участие
Зоната „Global Honey Bar“ има за цел да популяризира автентични видове мед от различни региони по света, като акцентира върху техните уникални вкусови и ароматни характеристики.
Българската селекция беше подбрана от Биляна Николова – първият и засега единствен меден сомелиер у нас.
Медените сомелиери са специалисти по сензорен анализ на мед, обучени и сертифицирани от Института по сензорика в Италия. Този метод възниква още през 70-те години на XX век, когато френският учен Гоне разработва първите стандартизирани техники за дегустация на мед. По-късно Италия развива системата, създавайки през 1988 г. институт и официален регистър на експертите по сензорика на пчелен мед.
Там се утвърждават хармонизирани методи за оценка, терминология и описание на основните монофлорни медове. През 1998 г. към Международната комисия по меда на Apimondia (IHC) е създадена и специална работна група за изследване на сензорния анализ, приложим към меда.
Днес медените сомелиери са ключови фигури в международни конкурси и обучителни програми.
Мисията на Биляна Николова е да популяризира българския мед и неговите качества както у нас, така и по света. Тя вярва, че чрез по-доброто познаване на продукта ще се повиши и доверието на потребителите в истинския, автентичен мед от България.