1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Асоциация на био търговците: БАБХ е публикувала невярна информация за биопродукти без необходимите сертификати

Асоциация на био търговците: БАБХ е публикувала невярна информация за биопродукти без необходимите сертификати

От АБТ настояват изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов да вземе незабавни мерки с цел изясняване на случая

На 15 март 2013 г. официалният сайт на Българската агенция по безопасност на храните публикува подвеждаща информация във връзка с контрол на плодове и зеленчуци с биологичен произход. В текста се твърди, че една българска фирма е преопаковала продукти „без доказателства, че са произведени по биологичен начин“, което категорично не отговаря на истината. Биологичният произход на продуктите е установен безспорно при самата проверка, за което разполагаме с всички необходими документи.

Асоциацията на био търговците (АБТ) решително възразява срещу опитите да се внуши на обществото, че в България се предлагат биопродукти, които не притежават необходимите сертификати или не отговарят на изключително строгите изисквания, на които са подложени. Настояваме изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов да вземе незабавни мерки с цел изясняване на случая и поемане на отговорност от виновните за този гаф.

Публикуваната невярна информация доведе до силно накърняване на имиджа на една малка българска фирма, до икономически загуби и не на последно място – до подкопаване на доверието в биологичното производство и пазар. Смятаме, че ролята на държавната администрация е да контролира и администрира производството и търговията, а не да търси евтини сензации във вреда на коректните производители и търговци, посочват още от асоциацията в съобщение до медиите.

Примерът е показателен и за проследяемостта на биопроизводството и биотърговията, за разлика от конвенционалното производство и продажбите на продукти с ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.