1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: 26 пъти по-малко храна през този летен сезон е бракувана

БАБХ: 26 пъти по-малко храна през този летен сезон е бракувана

Затворените обекти са 5 пъти по-малко

Четири месеца продължиха масираните проверките, разпоредени от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов във връзка с летния туристически сезон. Те обхванаха обекти от търговската мрежа и общественото хранене, туристически обекти, предлагащи оферти “all inclusive” и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси в съответните морски курорти и курортни селища.

Инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 4 540 допълнителни проверки, извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 Акта за установяване на административно нарушение. Обектите с временно преустановена дейност са 12, а възбранените и бракувани храни са 290 килограма.

„Отчетохме един успешен сезон. В пъти по-малко са констатираните нарушения в сравнение със сезона през 2011 година. В морските ни курорти през 2011-та бяха затворени 63 обекта, което е 5 пъти повече от летния сезон през тази година. Бракуваните храни през 2011 година са 26 пъти повече - 7569 килограма, при 290 килограма през този летен сезон", коментира д-р Йордан Войнов

Добрите резултати не са само в резултат на засиления контрол, а и превантивната дейност на Агенцията. "Анализирахме резултатите от миналия летен сезон, анализирахме резултатите и от проверките в зимните ни курорти и през пролетта проведохме редица срещи с браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като насочихме вниманието им към слабите места и най-честите пропуски“ – допълни още д-р Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.