Продажбите на оцет, който е приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез са се увеличили
Над 8000 литра фалшив оцет бракува Агенцията по безопасност на храните. Едно производствено предприятие е затворено. Това заяви директорът на агенцията Пламен Моллов пред БНР.
Основният проблем с химичния оцет или т. нар. "разредена оцетна киселина" и получения по биологичен път се състои в липсата на бактерицидно действие от страна на химичния разтвор. Това е причината и за развалените туршии.
Продажбите на оцет, който е приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез са се увеличили през последните години, обясни Моллов.
През март бяха приети поправки в Закона за виното и спиртните напитки, които дефинираха понятието „оцет“. Основна цел на промените беше именно намаляване на злоупотребите.