1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ е бракувала 740 кг хранителни продукти

БАБХ е бракувала 740 кг хранителни продукти

За периода от 5 до 9 декември агенцията е извършила 4558 броя проверки

За периода от 5 до 9 декември Българска агенция по безопасност на храните извърши 4558 броя проверки по официален контрол в обекти от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение на храни и хранителни продукти.

Издадени са 331 предписания, съставени са 113 Акта за установяване на административно нарушение, 4 обекта са с временно преустановена дейност и са бракувани 740 кг хранителни продукти. В това число са включени проверките по зимните курорти и тези за религиозните и официалните празници, които стартираха още в началото на месеца.

Във връзка с религиозните и официалните празници, инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните извършиха 1586 проверки, издадоха 108 предписания, 52 Акта за установяване на административно нарушение и възбраниха 9 килограма хранителни продукти.

Засилен е и контролът, който се осъществява по зимните ни курорти в областите Смолян, Благоевград, София област и София град. Проверени са общо 146 обекта, издадени са 10 предписания, 8 Акта за установяване на административно нарушение, бракувани и предадени за унищожаване на екарисаж – 5,6 кг месни продукти, 2,5 кг млечни продукти, 5 кг риба.

Най-честите нарушения са свързани с продажба на храни с непълна етикетировка, несъответствие на документи за произход, неадекватно поддържане на системите за самоконтрол, наличие на храни с изтекъл срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.