1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ е извършила 101 проверки на биопродукти в обекти от големи търговски вериги

БАБХ е извършила 101 проверки на биопродукти в обекти от големи търговски вериги

Снимка:

Установено е едно нарушение при етикетирането

Във връзка с постъпил сигнал, през изминалите две седмици инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха 101 проверки в страната, като установиха нарушение в един търговски и в един производствен обект. Това съобщиха от агенцията.

След получен сигнал в Българската агенция по безопасност на храните, инспектори извършиха проверки на редица обекти от големи търговски вериги. На 15 март при проверка на биопродукти в магазин на голяма търговска верига в град София бяха констатирани преопаковани продукти с произход Гърция, като фирмата преопаковала продуктите е извършила нарушение относно етикетирането на продуктите, тъй като на маркировката е отбелязано, че биогрейпфрути, биопортокали и биолимони са произведени в България, което подвежда потребителите. В хода на проверката фирмата е представила всички документи, от които е видно че операторът е сертифициран за биологично производство. В склада на фирмата, освен собствено производство биозеленчуци, е констатирано и наличие на биостоки с произход Гърция, за които са представени търговски документи и Сертификат за биопроизводство.

БАБХ подкрепя развитието на биопроизводството в България и като контролиращ орган ще бъде бдителна по отношение на нелоялни търговци и производители, предлагащи биопродукти на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.