1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ изпраща днес 25 проби за ДНК анализ за нерегламентирано наличие на конско месо

БАБХ изпраща днес 25 проби за ДНК анализ за нерегламентирано наличие на конско месо

Снимка:

Изпитването ще се извърши от лаборатория в Германия

Днес, 5 март, Българска агенция по безопасност на храните изпраща първите 25 проби за ДНК анализ за наличие на нерегламентирано влагане на конско вместо телешко месо.

По повод констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко, в различни продукти на пазара на Европейски съюз, ЕК препоръча на страните членки да изследват приоритетно храни, в които би могло да бъде вложено конско вместо телешко месо. България, като страна членка, трябва да изпрати 100 проби за ДНК анализ до края на месец март. Днес първите 25 проби от продукти, произведени в България, ще бъдат изпратени в лаборатория в Германия за изпитване за наличие на вложено конско месо.

През изминалата седмица, по официален текущ контрол, инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в страната извършиха 4 892 проверки в обекти от търговската мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 238 предписания, съставени са 59 Акта за установяване на административно нарушение. Един обект е с временно преустановена дейност. Бракувани или възбранени са 650 килограма хранителни продукти.

При засилените проверки в зимните курорти са проверени 59 обекта, издадени са 6 предписания и е съставен 1 Акт за установяване на административно нарушение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.