1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: Още 22 тона полски картофи ще бъдат върнати на страната износител

БАБХ: Още 22 тона полски картофи ще бъдат върнати на страната износител

Растителните продукти не са в съответствие с настоящите фитосанитарни разпоредби

Още 22 тона полски картофи ще бъдат върнати на страната износител, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. След получено уведомление от гранична полиция на ГКПП Кардам, за спрян камион с произход Полша, в който според придружителните документи, трябва да се превозва 22 000 килограма полски пресни зеленчуци, е извършена проверка на пратката. Фитосанитарните инспектори установяват, че в камиона има 4 палета лук и 18 палета картофи, като лукът е натоварен в края на камиона за да прикрие картофите.

Тъй като не са представени необходимите съпроводителни документи за транспорт на картофи с произход Полша, камионът и ремаркето са запечатани. Издаден е протокол за отказ на внос на растителни продукти, които не са в съответствие с настоящите фитосанитарни разпоредби. Пратката е върната на полския износител и не е допусната на територията на страната. За случая са уведомени полските фитосанитарни власти.

Необходимите документи за движение на пратки с картофи от Полша са:

1. Предварително уведомление от полските фитосанитарни власти до ЦУ на БАБХ, отдел „Фитосанитарен контрол”;

2. Документ издаден от полските фитосанитарни власти за взети проби и резултат потвърждаващ отсъствието на Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus за всяка партида;

3. Пломба на превозното средство - превозните средства, с които се транспортират картофи от територията на Полша към други държави членки са официално запечатани от полските Служби по растително здраве и инспекция на семената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.