1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ отчита по-добра дисциплина в сектора на търговията с храни

БАБХ отчита по-добра дисциплина в сектора на търговията с храни

Снимка:

През 2012-та инспекторите към агенцията са затворили 400 търговски обекта заради различни нарушения

Търговците на хранителни продукти у нас са станали много по-дисциплинирани през миналата година. Това показва годишният доклад на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През 2012-та инспекторите са затворили 400 търговски обекта заради различни нарушения, докато през 2011 година затворените обекти са били 1200. С други думи резултатът е подобрен точно три пъти. От контролния орган отбелязват понижение и в броя на съставените актове, предаде БНТ.

Според инспекторите по-добрата дисциплина в сектора на търговията с храни оказва положително въздействие върху качеството на предлаганите продукти. За да продължи положителната тенденция обаче, от контролния орган смятат, че глобите през тази година трябва да се увеличат.

По думите на д-р Любомир Кулински, който е директор на Дирекция "Контрол на храните", от БАБХ има предложение да се увеличат глобите за нарушения, които се превръщат в рецидив. "Предали сме предложението и сега всичко е в ръцете на законодателя", казва Кулински.

От Агенцията отчитат, че и хората са станали по-бдителни и все по-често сигнализират за нередности. Според д-р Кулински те четат все по-често етикетите и обръщат повече внимание на написаното върху тях. "Това е европейско поведение", казва Кулински.

От контролния орган обещават да увеличат проверките си през 2013 година и да отговорят на всеки потребителски сигнал за нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.