1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: Пратка от 1300 килограма сладък пипер ще бъде унищожена

БАБХ: Пратка от 1300 килограма сладък пипер ще бъде унищожена

Агенцията е установила наличие на неразрешен пестицид

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково не допуснаха внос на 1340 килограма сладък пипер от Република Турция през ГИП Капитан Адреево заради наличие на неразрешен за употреба пестицид difenthiuron (дифентиурон), установен при рутинна проверка на пратка предназначена за внос на територията на Р. България, като крайното местоназначение на стоката е град София, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Употребата на този пестицид за защита на растенията и растителните продукти от въздействието на вредителите е забранена от Общността, поради което цялата пратка (1340 кг) ще бъде унищожена в екарисаж под контрола на представител на Компетентния орган.

Към настоящият момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки, отхвърлени на граница, поради установено наличие на diafenthiuron в храна. Продуктите в които е бил установен са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Р. Турция, предназначена за внос в Общността.

След установеното несъответствие БАБХ е нотифицирала/уведомила Европейската комисия за горецитирания случай, чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.