1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: Производителите не спазват наредбата за количеството водно съдържание в пилетата

БАБХ: Производителите не спазват наредбата за количеството водно съдържание в пилетата

Санкцията при първо нарушение е до 10 000 лв., а при второ 25 000 лв.

210 пилешки продукта, които не отговарят на новите стандарти за съдържание на воден разтвор, са били открити в голяма хранителна верига в столицата. Това показват проверките, извършени през последните дни от Българската агенция по безопасност на храните. Търговецът е санкциониран, а опакованите храни са изтеглени от магазините.

Проверките са установили, че и производителите не спазват наредбата за количеството водно съдържание в пилетата. Санкцията при първо нарушение е до 10 000 лв., а при второ 25 000 лв. При трето обектът се затваря. Новата наредба обаче не важи за вносното птиче месо, което е произведено в ЕС или в трети страни.

В пилешкото филе водният разтвор не трябва да надхвърля 3,4%, а в охладеното пиле - не може да е повече от 4,3%. Специалистите съветват потребителите да не се лъжат от големината и цвета на продуктите.

За да не се изпарят парите ни по време на готвене, трябва да избираме български пилешки продукти и да четем вниманелно етикетите на стоките, съветват инспекторите от Агенцията по храните. Проверките продължават и през следващите седмици в различни градове на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.