1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ проведе разяснителна среща на ГКПП Илинден – Ексохи във връзка с рака по картофите

БАБХ проведе разяснителна среща на ГКПП Илинден – Ексохи във връзка с рака по картофите

Заразата е локализирана и са предприети всички законови мерки

Българска агенция по безопасност на храните, съвместно с представители на фитосанитарните власти на област Драма, Р Гърция, осъществи среща на ГКПП Илинден – Ексохи, по въпроси, свързани с вредители по картофите и появата на болестта рак по картофите на територията на Северна Гърция, съобщиха от агенцията.

Експертите от южната съседка подробно представиха хронологията на откриване на заболяването, както и взетите до момента мерки за локализиране и ограничаване на разпространението му. Обсъдени бяха действията, които двете страни могат да предприемат съвместно за решаване на проблема. Акцент в мерките е контролът на движението на картофите и селскостопанската техника и нейната дезинфекция. От гръцка страна бе изяснено, че е извършено пълно обследване на целия район на Като Неврокопи. Заразата е локализирана и са предприети всички законови мерки. Обособена е и значителна буферна зона около огнището.

От Централната лаборатория по карантина на растенията към БАБХ предложиха своето партньорство, особено по отношение извършването и анализирането на почвени проби, както и съвместно участие в европейския проект EUPHRESCO за борба с рака по картофите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.