Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъде посочено само с техните Е-номера
От 19 септември 2011 година Българска агенция по безопасност на храните започна масирани проверки на всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.
Агенцията съветва потребителите при избора си внимателно да прочетат обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт. Тази информация е задължителна. Липсата на част от тези данни води до съмнение относно безопасността на напитката. Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъде посочено само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им /консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител/, от което е видно предназначението им.
При наличие на подсладителя „аспартам" Е 951, на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст: Източник на фенилаланин, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.
При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата.
В зависимост от вложеното подслаждащо вещество във всички безалкохолни напитки и сокове до наименованието им се изисква да бъде посочен текстът: „с подсладител", „със захар", или „със захар и подсладител".
При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат, на етикета трябва да е посочена информацията: „произведен от концентрат".
Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: „съдържание на плодове минимум.....%".
Наименованията „сок от плодове" и „нектар от плодове" са наименования на напитки с различни характеристики. Технологията на производство и състава им трябва да съответства на тяхното наименование, което ще бъде обект на извършващите се проверки от контролните органи на БАБХ.