1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ със съвети към потребителите на безалкохолни напитки

БАБХ със съвети към потребителите на безалкохолни напитки

Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъде посочено само с техните Е-номера

От 19 септември 2011 година Българска агенция по безопасност на храните започна масирани проверки на всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.

Агенцията съветва потребителите при избора си внимателно да прочетат обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт. Тази информация е задължителна. Липсата на част от тези данни води до съмнение относно безопасността на напитката. Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъде посочено само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им /консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител/, от което е видно предназначението им.

При наличие на подсладителя „аспартам" Е 951, на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст: Източник на фенилаланин, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.

При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата.

В зависимост от вложеното подслаждащо вещество във всички безалкохолни напитки и сокове до наименованието им се изисква да бъде посочен текстът: „с подсладител", „със захар", или „със захар и подсладител".

При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат,  на етикета трябва да е посочена информацията: „произведен от концентрат".

Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: „съдържание на плодове минимум.....%".

Наименованията „сок от плодове" и „нектар от плодове" са наименования на напитки с различни характеристики. Технологията на производство и състава им трябва да съответства на тяхното наименование, което ще бъде обект на извършващите се проверки от контролните органи на БАБХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.