БАБХ със съвети към потребителите, приготвящи зимнина

Плодовете и зеленчуците трябва да се закупуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти

Във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина Българска агенция по безопасност на храните съветва потребителите както следва:

Плодовете и зеленчуците да се закупуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати.

Основен компонент при приготвянето  на зимнина е използването на оцет. За целта е необходимо да се знае, че има два вида оцет: синтетичен и натурален. Синтетичният е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по  наименованието на етикета - само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване.

Съществуват два основни метода за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране или използването на консерванти. Най-често използваните консерванти са солта и натриевия бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на консервирания продукт.

За получаването на качествена и дълготрайна зимнина трябва да се спазва добра текуща хигиена – от измиването на суровите плодове и зеленчуци, недопускане вторично замърсяване по време на приготвянето на продукта и използването на чист амбалаж и здрави капачки. На всички етапи от приготвянето да се използва само питейна вода.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.