1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ ще съсредоточи контрола в местата, където се създава храната

БАБХ ще съсредоточи контрола в местата, където се създава храната

Снимка:

Това заяви проф. Моллов на първата пресконференция на Агенцията под негово ръководство

Контролът трябва да бъде съсредоточен в местата, където се създават храните, а не в търговската мрежа, където проверките са постфактум, каза професор Пламен Моллов – изпълнителен директор на БАБХ на първата пресконференция на Агенцията под негово ръководство.

На брифинга присъства Явор Гечев – зам.-министър на земеделието и храните, който постави като приоритет засилване на контрола, упражняван от Агенцията заедно с други контролни органи на постъпващите в страната храни, както и нуждата от създаване на нов Закон за храните.

"Българската агенция по безопасност на храните трябва във всеки един момент да бъде отделният потребител. Това не е празно заклинание, тъй като репутацията на Агенцията трябва да расте и всеки човек да се чувства сигурен. Основната отговорност в цяла Европа е на производителите, а не в контролните органи, затова и самоконтролът обаче трябва да се налага не с декларации, а с ефективни системи, които да отговарят на ясни и категорични критерии", подчерта проф. Моллов.

До известна степен е изгубен и балансът по отношение на това, че ветеринарномедицинската част на контрола е много добре развита, но тя не е единствена и трябва да се засили контролът при растителните храни, фуража и други. Той трябва да бъде подплатен с добре изградена лабораторна дейност, за което имат значение средствата, подчерта Моллов. Важна е и мотивацията на служителите, като в момента заплатите в Агенцията са от най-ниските в земеделския сектор, а по този начин няма как да бъдат привлечени качествени специалисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.