1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ спря от продажба радиоактивни гъби

БАБХ спря от продажба радиоактивни гъби

В партиди прясна диворастяща гъба Овчи крак е установено наличие на радиоактивния елемент цезий 137

При лабораторни изследвания в две партиди прясна диворастяща гъба Овчи крак е установено наличие на радиоактивния елемент цезий 137 над допустимите нива. Партидите са възбранени и ще бъдат унищожени. По сведения на изкупвачите гъбите са брани в Родопите.

От май тази година е в сила разпореждане на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов за задължително изследване за радиоактивност на всички партиди диворастяща гъба Овчи крак преди реализация на пазара.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е информирал премиера Бойко Борисов. По разпореждане на премиера е организирана необходимата координация между Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Цезий 137 е изотоп на химичния елемент цезий и има период на полуразпад 30 години. Големи количества цезий 137 и цезий 134 са изпуснати в атмосферата при аварията на атомната централа Чернобил през 1986 г.

БАБХ препоръчва да се избягва брането и използването за лична консумация на този вид гъба от региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.