1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ стартира масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки

БАБХ стартира масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки

Акцията е провокирана след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира в страната масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки. Акцията е провокирана след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че на територията на Общността се търгуват хранителни добавки, чиито реклами са лъжливи и подвеждащи.

Според информацията на етикетите на около 100 проверени продукта те са едва ли не панацея за здравето, а всъщност са най-обикновени храни и напитки. Предлагат се под формата на чайове, капсули, таблетки, млечни и сладкарски изделия, дъвки и др. Същите са включени от EFSA в черен списък. Голяма част от тях се намират и у нас. Тъй като няма регламентирани места за тяхната продажба, те се търгуват както в аптеки, дрогерии и хранителни магазини, така и на бензиностанции.

От БАБХ ще проверяват не само документи за произход на хранителните добавки. Инспекцията ще включва и лабораторни анализи. Проби ще се извършват на произволно избрани съмнителни продукти, за да се установи дали съставките от етикета отговарят на съдържанието. При установено нарушение продуктите ще се конфискуват и ще се налагат парични санкции, информира вестник "Марица".

"Добре е като потребители да сме запознати с пазарните трикове и да ги разчитаме по етикетите. Това, че даден продукт е влязъл в негативния списък, не означава, че автоматично ще изчезне от пазара. Възможно е производители и дистрибутори да продължават да ги предлагат поради недобросъвестност или незнание", предупреждават от асоциация  "Активни потребители”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.