1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: В птичето месо няма хормони

БАБХ: В птичето месо няма хормони

При проверките на Агенцията са обхванати над 70 процента от птичите стада в България

Статистиката показва, че през последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз, според справка в системата RASFF, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Отговорът на БАБХ идва след сутрешното изказване на птицевъда Благо Джиев, че хормони се влагат във всички животни. Специалистът заяви, че "тези порочни технологии, тази индустрия от години се прилага в Европа, а 80% от вноса е от страни от ЕС. Но това никой не го коментира”, каза той и добави, че във вносното месо масово се слагат хормони.

"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България“, заявяват в съобщението си БАБХ.

По думите им при мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

"Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо“, обясняват още от Агенцията по безопасност на храните.

"Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони“, се казва още в съобщението.

"Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес“, завършва съобщението на БАБХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.