1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ започва проверки в магазините за хранителни стоки

БАБХ започва проверки в магазините за хранителни стоки

Над 1 тон месо с изтекъл срок на годност беше открито в обект на голяма търговска верига

Агенцията по храните започва проверки в магазините за хранителни стоки, след като тези дни над 1 тон месо с изтекъл срок на годност беше открито в обект на голяма търговска верига. В предаването "Преди всички" на БНР д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в агенцията, обясни критериите, по които се извършват проверките: Всички продукти в търговския обект, които по някаква причина са негодни за консумация, трябва своевременно да се свалят от щанда, да се съхраняват в съответните помещения, най-често в хладилник и да носят надпис "негодно за човешка консумация" и те трябва да се евакуират на определени интервали от време, за което търговските обекти имат договори с екарисажите.

По думите на Любомир Кулински в закона няма точно фискиран срок, в който развалените храни да се извозват за унищожение към екарисажа, но всеки търговски обект трябва да определи кога да става това извозване.

Кулински посочи още, че в последно време от Агенцията по храните не са засичали негодни храни, които след препакетиране се предлагат отново на щанда. "Санкциите за храни с изтекъл срок на годност са едни от най-високите и това е едно от грубите нарушения, които ние установяваме. По придружителните документи ние много лесно разбираме кога е дошла тази храна и какъв срок на годност й е дал производителят. Проверките ще се извършат във всички магазини: и големи и малки. Разумният срок  за това е един месец. Ще вкараме повече ресурс, за да обхванем всички обекти", каза още Кулински.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.