1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност

БАБХ: Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност

Криминализирането се отнася за случаите, касаещи големи количества негодни храни или такива с неясен произход

Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност предлагат от Българската агенция по безопасност на храните. Готови са допълненията в Наказателния кодекс, съобщи за Дарик директорът на агенцията д-р Йордан Войнов. Идеята е да се криминализира умишлената продажба, препакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход.

Агенцията по храните е подготвила предложение за промяна в Наказателния кодекс, която криминализира съзнателното предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход, обясни директорът на контролното ведомство д-р Йордан Войнов.

"За успокоение на магазинерите ще обясним, че няма да попаднат зад решетките, ако забравят някоя стока с изтекъл срок на годност на щанда", заяви Войнов. Той е категоричен, че тези нарушения могат да се диференцират и когато е несъзнателно направено нещо в търговската мрежа, съответно ще има санкция, но няма да се подвежда под отговорност. Шефът на агенцията по храните разясни, че криминализирането се отнася за случаите, касаещи големи количества негодни храни или такива с неясен произход и освен това извършването на нарушението да е съзнателно.

Поправката в НК е все още на етап междуведомствено съгласуване, одобрени са предложенията от Министерството на земеделието и храните. Предстои обсъждане в Министерския съвет и парламента.

Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов съобщи още, че след проверките по Черноморието предстоят и „драстични проверки" на храните в зимните ни курорти. Инспекторите ще следят дали ресторантите могат да поемат изхранването на туристите. Войнов даде пример с хотел, който е разполага с 1000 легла и ресторант, който може да „поеме" до 50 човека.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.