1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българи и румънци с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Българи и румънци с най-ниска продължителност на живота в ЕС

Tова показва първия по рода си доклад за състоянието на здравето в Европа

В България и Румъния e най-ниската продължителност на живота от страните в Европейския съюз. Tова показва първия по рода си доклад за състоянието на здравето в Европа, публикуван от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съобщава БНР.

Средната продължителност на живота при мъжете е по 69 години, а при жените - 76 години. За сравнение във Франция, която е начело в класацията, годините са 84 за жените и 77 за мъжете.

В доклада се посочва също, че България е на първо място по смъртност в Евросъюза от сърдечни и мозъчни удари и е на предпредпоследно място по детска смъртност. Повече от половината европейци са с наднормено тегло или затлъстели, сочат данните на същия доклад. Темповете на затлъстяване са се ускорили близо два пъти за последните 20 години, твърдят експертите.

Сред най-дебелите нации са британците, ирландците и малтийците, а в другият край на класацията са Румъния, Швейцария и Италия. България се нарежда на девето място сред слабите народи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.