1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българите са сред европейците, които най-слабо подкрепят осигуряването на помощ за бедните

Българите са сред европейците, които най-слабо подкрепят осигуряването на помощ за бедните

Според проучване най-щедри са хората в Швеция (97%)

Българите са сред европейците, които най-слабо подкрепят осигуряването на помощ за бедните. Наред с унгарците, естонците и словенците, сочат резултатите от проучване на "Евробарометър", публикувани днес от Европейската комисия.

Средно за ЕС 84% от гражданите поддържат идеята бедните да бъдат подпомагани, докато в България и Унгария този дял е 75 на сто, в Естония е 74, а най-слабата подкрепа е отчетена в Словения - 71 на сто.

Най-щедри са хората в Швеция (97%), Кипър (95%), Полша, Германия и Люксембург (92%), Финландия (91%). В Румъния, Литва, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Великобритания и Малта се отчита сериозен спад на поддръжниците на идеята за оказване помощ на бедните хора.

Гражданите на Холандия, Швеция и Люксембург са най-убедени, че има необходимост да плащат повече за фондовете за бедни, а на другия полюс са хората в България, Унгария, Португалия и Латвия. Единствено в България и Кипър преобладават отговорите, че помощните фондове трябва да бъдат замразени или намалени.

Проучването отчита също, че младите в Европа (на възраст от 15 до 24 години) подкрепят силно политиката за развитие, като девет от 10 определят за важно да се помага на бедните. Над половината от младежите и 60 на сто от студентите са готови да плащат по-скъпо за стоките, които купуват, ако това е от полза за бедните хора по света.

Комисията отбелязва, че в световен мащаб ЕС е най-големият донор на официални помощи за развитие и помага на хората в над 150 страни.

През 2010 г. ЕС е предоставил помощи за 53,8 млрд. евро (повече от половината от помощите в света). Европейската комисия отговаря за управлението на помощи от 11 млрд. евро годишно, което я поставя на второ място сред донорите в света, се посочва в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.