1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от населението

България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от населението

5.4 кг на човек годишно, според официалната статистика

Според официалната статистика, България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от населението - 5.4 кг на човек годишно. Това каза директорът на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив към Селскостопанска академия проф. дсн Лиляна Хаджиниколова, съобщиха от отдела за връзки с обществеността на Селскостопанска академия.

За сравнение, за света тази цифра е 18.6 кг на човек годишно (2010), за Европа тя е 22 кг на човек, за Азия - 20.7 кг на човек, а в Северна Америка е 24.1 кг на човек на година. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където годишната консумация на човек възлиза на 31.9 кг.

Институтът осъществява научно обслужване и оказва научно-методична помощ на рибопроизводителите в страната, каза проф. Хаджиниколова. Научното звано предлага традиционни технологии за отглеждане на стопански видове риби и сладководни раци в различни поликултури, произвежда и продава укрепнали личинки, малки рибки и зарибителен материал от шаран, растителноядни и други видове риби. Всички те са с установен произход и добър здравословен статус. Учените предоставят сециализирани консултации, изготвят експертни оценки и участват в програми за обучение.


Шаранът е един от традиционните видове риби, отглеждани във вътрешните водоеми на страната. Тази година учените от Института са започнали работа върху научноизследователски проект „Качество на месото на шарана, отглеждан при различни производствени системи”, съобщи още проф. Хаджиниколова.

В резултат на разработките, ще се формира система за типова оценка на качеството на шарана. Тя ще бъде в помощ на рибопроизводителите при защита на тяхната собствена или географска марка. Социалното значение на проекта е свързано с възможностите за оценка и реклама на пазарните и здравословни качества на месото на шарана, да се увеличи производството му и да се повиши консумацията на риба у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.