1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България за първи път ще отбележи Световния ден на истинската храна

България за първи път ще отбележи Световния ден на истинската храна

Събитието ще се проведе на 19 май, неделя

България за първи път ще отбележи Световния ден на истинската храна - Food Revolution Day, на 19 май, с благотворителен обяд и вечеря в Sage Bistro, Бистрица, съобщават инициаторите.

Майстори на здравословна кухня от столицата ще зарадват любителите на истинската храна с кулинарни демонстрации, специални представяния на тема хранене и диетология. Ще има също томбола с награди. В САЩ Световният ден на истинската храна ще бъде отбелязан на 17 май.

Инициативата е на готвача Джейми Оливър - световна телевизионна звезда. Целта на този ден е подпомогне образованието на деца и възрастни, за да се подобрят здравето, животът и бъдещето на милиони хора по света Тази година всеки дарен долар или лира ще помогне на едно дете в САЩ, Австралия или Великобритания да учи в програмата Food Education Box programme в училищата.

Надяваме се, че до няколко години тези проекти ще стигнат до България - с нашите и вашите усилия, посочват инициаторите.

Международното движение Food Revolution Day - от готвачи, родители, учители, компании и активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър. Tя прави десетки акции по света - обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата, курсове по градинарство за деца. Миналата година на този ден е имало 1000 събития в 62 държави. Със събраните средства са осигурени пресни и полезни храни за деца, които сега умеят да готвят такива ястия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.