Събитието ще се проведе на 19 май, неделя
България за първи път ще отбележи Световния ден на истинската храна - Food Revolution Day, на 19 май, с благотворителен обяд и вечеря в Sage Bistro, Бистрица, съобщават инициаторите.
Майстори на здравословна кухня от столицата ще зарадват любителите на истинската храна с кулинарни демонстрации, специални представяния на тема хранене и диетология. Ще има също томбола с награди. В САЩ Световният ден на истинската храна ще бъде отбелязан на 17 май.
Инициативата е на готвача Джейми Оливър - световна телевизионна звезда. Целта на този ден е подпомогне образованието на деца и възрастни, за да се подобрят здравето, животът и бъдещето на милиони хора по света Тази година всеки дарен долар или лира ще помогне на едно дете в САЩ, Австралия или Великобритания да учи в програмата Food Education Box programme в училищата.
Надяваме се, че до няколко години тези проекти ще стигнат до България - с нашите и вашите усилия, посочват инициаторите.
Международното движение Food Revolution Day - от готвачи, родители, учители, компании и активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър. Tя прави десетки акции по света - обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата, курсове по градинарство за деца. Миналата година на този ден е имало 1000 събития в 62 държави. Със събраните средства са осигурени пресни и полезни храни за деца, които сега умеят да готвят такива ястия.