1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българската бира е на високо ниво

Българската бира е на високо ниво

През 2009 година за производството на бира у нас са изкупени около 100 000 тона пивоварен ечемик

Българската бира е в пълно съответствие с европейските изисквания за чистота на п ивото, показват резултати от две независими проучвания. Едното изследване е международно, организирано от „Пивоварите на Европа" и се провежда три поредни години във Франция. Другото е възложено от Съюза на пивоварите в България на независима лаборатория в страната.

Резултатите от проучването доказват, че в пивото няма патогенни микроорганизми. Тестваните проби са в пълно съответствие с изискванията на Регламент №1126/2007  на ЕК за допустимите количества микотоксини в зърнените храни, както и на нормативните регулации и стандарти за безопасност на храните от гледна точка съдържание на метали, микробиологични и физикохимични показатели.

Въз основа на направените анализи експертите са единодушни, че определящ фактор за микробиологичната чистота на пивото е качеството на използваните вода, ечемик и малц, а не в коя държава е произведен продуктът. Българските производители на бира безусловно спазват добрите производствени практики, високото качество и строгият контрол върху суровините, което гарантира не само вкусовите качества на кехлибарената напитка, но най-вече безопасността на продукта.

През 2009 година за производството на бира у нас са изкупени около 100 000 тона  местен пивоварен ечемик от различни сортове, които се преработват от седемте малцерая, които оперират в страната. По предварителни данни тази година количеството произведен малц у нас е над 75 хиляди тона. В България все още не се прилагат добрите европейски практики за селекциониране и сортоподдържане на качествен пивоварен ечемик, както и добра агротехника при отглеждането му, поради което пивоварните компании  ежегодно внасят до 40 хил. тона малц.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.