1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българската хранителна банка е раздала над 360 тона хранителни продукти през 2013-та

Българската хранителна банка е раздала над 360 тона хранителни продукти през 2013-та

Само за една година са били привлечени 55 дарители

Българската хранителна банка (БХБ) е раздала на социално слаби хора над 360 тона хранителни продукти на стойност над 1 млн. лв. през 2013 г. Това съобщи Цанка Миланова, изпълнителен директор на организацията. Продуктите са били раздадени на над 11 000 души в партньорство с 48 социално ангажирани организации, като са обхванати над 15 града в страната, пише "Новинар".

Само за една година са били привлечени 55 дарители, като 10 от тях са станали регулярни донори. Над 30 компании и организации са предоставили експертно мнение и пробоно услуги, а в акциите на организацията са се включили над 150 доброволци.

От септември тази година БХБ е подкрепила над 6 000 души, търсещи убежище у нас, като е транспортирала до различни интеграционни центрове над 5 тона храни на стойност над 18 800 лв., предоставена от 9 дарители. В лагера във "Враждебна" са направени 8 доставки, във "Военна рампа" - 8, в Ковачевци - 2, в Харманли - 2.

В сряда в центровете във "Враждебна" и "Военна рампа" бяха доставени кисело мляко и солени крекери, като се планира до края на годината да има още поне една доставка на храна. "Отново ще има достатъчно количество за всички настанени, като продуктите ще стигнат за седмица напред, тъй като са голямо количество", обясни Миланова.

1,6 млн. българи живеят под прага на бедността и оцеляват с по-малко от 219 лв. на месец, сочат данни на Националния статистически институт и Евростат. 49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Същевременно в България около 400 000 тона храни се изхвърлят на боклука всяка година, т.е. повече от 33 000 тона хранителни продукти се унищожават всеки месец.

Мисията на Българската хранителна банка е да управлява проста, но ефективна и добре координирана система за оползотворяване на хранителните продукти, като спасява годна за консумация храна и я предоставя безплатно на най-бедните и социално слаби хора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.