Една чаша от доматения сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и С
Доматът е сред любимите храни на българина. Едва ли има случай той да не присъства на трапезата ни под една или друга форма: като основна съставка на свежата салата, преработен в традиционната българска лютеница или пък добавен под формата на пюре, за да овкуси основното ястие. През тази година той оглави и класация на най-полезните храни, съставена от американски учени. Диетолозите му отреждат челното място поради съдържанието на голямо количество антиоксиданти.
Български учени от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив пък създадоха уникален сорт домати, притежаващи двойно повече витамин С и антиоксиданти от стандартните. Освен това, той може да конкурира моркова по съдържанието си на каротин. Сортът се казва „Пловдивска каротина”, съобщава БНР.
Плодовете са средно едри, около 70-80 грама, кръгли, оранжево оцветени отвън и с вътрешна червено-оранжева месеста част. Още за характерните му свойства и вкусови качества обяснява гл. ас. д-р Даниела Ганева, селекционер на домати в института: "Сортът се отличава с високо съдържание на три компонента с антиоксидантен ефект – витамин С, ликопен и бета-каротин, поради което е особено подходящ за здравословно хранене, производство на детски и функционални храни – казва тя. – „Пловдивска каротина” е със сладко-кисел вкус в съчетание с много добър външен вид и с нежна кожица на плодовете. Това прави сорта подходящ за прясна консумация. Освен това, високото съдържание на сухо вещество, природни захари, органични киселини и вещества с антиоксидантно действие го определят и като висококачествена суровина за производство на доматен сок и концентрати".
Българските учени затварят цикъла, като от селектирания сорт домати произвеждат качествен доматен сок, естествено богат на антиоксиданти и с отлични вкусови качества. Това става възможно благодарение на част от средствата по голям европейски проект „EU – BalkanVegetables”, насочен към подобряване на инфраструктурата на института и повишаване капацитета на неговите специалисти, както и към трансфера на иновации в практиката.
Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...