1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българските потребители масово правят рискови покупки

Българските потребители масово правят рискови покупки

Стоки с изтекъл срок на годност продължават да се продават на промоции

Стоки с изтекъл срок на годност продължават да се продават на промоции, алармира Ивета Минкова, главен секретар на Федерацията на потребителите. Последният сигнал за подобна измама е получен само преди няколко дни, пише в.Монитор. Промоциите са най-удобният начин за търговците да изчистят залежалата стока, а бумът на подобни измами е по празниците пояснява Минкова.

Затова тя съветва потребителите, преди да се хвърлят към примамливите промоции, внимателно да четат срока на годност на продуктите. Търговци мамят и като удължават срока на годност, залепвайки нови етикети. Изписването на нова дата, след като старата е била изтрита с лакочистител, също е трик за продаване на негодна стока. Затова под етикета не трябва да има друг, а текстът и цифрите - да са ясни и отчетливи.

Според Закона за храните максималната санкция, която в тези случаи могат да отнесат търговците, е до 3000 лв. Минкова съобщи още, че според европейско проучване за потребителските нагласи у нас 46% от българите не вярват в безопасността и качеството на продуктите, които купуват. Въпреки това нашите потребители масово правят рискови покупки.

Инспекторите по храните продължават масови проверки за незаконната продажба на риба. Преди дни десетки търговци бяха спипани да продават разваления си улов на пътя Бургас – Созопол. Летовници често се спирали при крайпътните продавачи, за да си купят уж прясна риба на връщане от почивката. Стоката обаче не е годна за консумация, категорични са специалистите. Глобите за търговците в такива случаи са от 1500 до 2000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.