1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българските зеленчукопроизводители ще получат компенсация на 100%

Българските зеленчукопроизводители ще получат компенсация на 100%

Производителите ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация

Българските зеленчукопроизводители, които не са реализирали продукцията си заради кризата с опасния щам на ешерихия коли, ще получат компенсация на 100%. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с браншовите организации на производители на зеленчуци в МЗХ. Продуктите, които ще бъдат компенсирани са краставици, салата, домати, тиквички и пипер, информира министърът. Това решение е взето на проведеното извънредно заседание на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург.

Представители на браншовите организации благодариха на министъра затова, че е защитил българските производители на зеленчуци, като е настоял подпомагането да бъде за всички, които са претърпели загуби, независимо дали членуват в организации, тъй като в България те са само 0,3%. „Това, което сте постигнали в Люксембург е изключителна победа за нас”, каза Пламен Сапунджиев от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Министър Найденов посочи, че общият бюджет за всички 27 страни е 210 млн. евро. Първоначално ЕК е предложила 150 млн. евро, което покрива само 30% от средната цена на зеленчука, но министрите са защитили по-голям бюджет. Така ще бъдат покрити 50% от средната цена за килограм продукция за референтния период: 26 май - 30 юни, 2008-2010 г. В случай че кризата продължи, първоначално определеният бюджет ще бъде актуализиран и ще бъде увеличен на нива, отговарящи на реално пропуснати ползи.

Очаква се на 14 юни 2011 г. на заседание на Управителния комитет по плодове и зеленчуци да бъде гласуван регламент, който ще прецизира разпределението на бюджета и изискванията към заявителите. Производителите ще трябва да сключват договори или с организациите на производители, или с Разплащателна агенция, за да получат средствата. Те ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация.

Министърът предупреди, че средствата са на 100% европейски и разходването им ще бъде проверявано от ОЛАФ и Европейската сметна палата. Много е важно всички да бъдат коректни при подаването на данните за загубите си.

Министър Найденов призова потребителите да консумират български зеленчуци. „Аз и моето семейство ги консумираме и те са абсолютно безопасни”, каза той и посочи, че всички проби взети от Българската агенция по безопасност на храните за ешерихия коли до момента са отрицателни.

В срещата участваха зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и народните представители от ПП ГЕРБ - Атанас Камбитов и Георги Андонов.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.