1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българско вино печели световният рекорд по съдържание на антиоксиданти

Българско вино печели световният рекорд по съдържание на антиоксиданти

Сертификатът, който японските учени са издали на продукта, е базиран на скалата ORAC

Българско вино печели световният рекорд по съдържание на антиоксиданти, информира списание "Медицински магазин".

Рекордът е отчетен на 19 март 2012 г. в Токио, с удостоверение от японска лаборатория за анализ на хранителни продукти. Подробности пред изданието е споделила Вили Гълабова – винен експерт и международен съдия в британския конкурс International Wine and Spirit Competition.

Отличеното вино е с наименование Alfa Vita, сорт Каберне Совиньон, и е налично в търговската мрежа у нас. Основните му характеристики са, че е 100% натурално и с лечебни свойства. То е произведено по специална технология и ноу-хау.

Сертификатът, който японските учени са издали на продукта, е базиран на скалата ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity), която се използва за сравняването на различните хранителни източници и тяхната полезност като антиоксиданти. Според Американската агенция по лекарствата оптималната доза антиоксиданти, която трябва да приемаме дневно, е от 3 000 до 5 000 единици ORAC за 100 г продукт.

Установено е, че българското вино притежава в състав 8 700 ORAC единици, което и го прави рекордьор сред всички известни натурални вина и напитки в света, обяснява Гълъбова. Обикновено съдържанието на антиоксиданти в едно червено вино е 3 000 единици ORAC – близо три пъти по-малко.

Оказва се, че средностатистическият консуматор получава само 1 000 от необходимите си единици антиоксиданти на ден. Американците са стигнали до извода, че така популярната плодово-зеленчукова диета, която предвижда приемането им по 5 пъти на ден, осигурява капацитет от 1 750 единици ORAC.

Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC.

Научните изследвания показват, че консумацията на храни и напитки с висока ORAC стойност може да забави процесите на оксидация в организма, които са непосредствено свързани със стареенето. Така се забавят процесите на стареене, подпомага се усвояването на витамин C, усилва се циркулацията на кръвта в капилярите, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, намаляват се нивата на "лошия" холестерол и др.

Създателят на технологията, на ноу-хау и на производственото оборудване на виното е дтн Иван Киуила - академик на международната академия по приложна радиоелектроника и член кореспондент на Украинската националната академия на науките, както и на Академията по инженерни науки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.