1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българското сирене и кашкавал ще бъдат рекламирани с пари по промоционална програма

Българското сирене и кашкавал ще бъдат рекламирани с пари по промоционална програма

Програмата е на стойност 6 200 345 лева

Изпълнителният директор на Държавен Фонд „Земеделие” – Разплащателна Агенция Калина Илиева подписа договор с Националната асоциация на млекопроизводителите за промоционалната програма "Информационен проект за промотиране на млечни продукти - бяло саламурено сирене и кашкавал, на вътрешния пазар в Германия и Испания" на стойност 6 200 345 лева. Половината от бюджета на проекта се финансира от ЕС, а 30% ще се съфинансират със средства на ДФ „Земеделие”. Това е първата програма, предложена самостоятелно от българска асоциация, която е одобрена от Европейската комисия. Тя ще се изпълнява за период от три години, като традиционните български продукти ще се рекламират чрез телевизионни клипове, статии в печатни издания и презентации в специализирани панаири и изложби.

През 2009 година Европейската Комисия одобри първата за България мултинационална промоционална програма „Европейско сирене, моля”, която се изпълнява съвместно от млекопреработвателните асоциации от България и Кипър и е насочена за млечни продукти в Русия и Украйна. От българска страна проектът беше подготвен от Асоциацията на млекопреработвателите в България и бюджетът възлиза на 3 902 212 лева като отново 50% от бюджета се финансира от ЕС, а 30% се съфинансира от ДФ „Земеделие”.

Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или търговци, които са национално представителни. Кандидатстването по тях става в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като документи се подават в срок до 31 март за трети страни и до 30 ноември за вътрешния европейски пазар.

Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои промоционални програми могат да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това изпратени за одобрение и от Европейската комисия. Договорите се сключват с Разплащателната агенция, след като се одобрят от Европейската Комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.