1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Белгийски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тържище за селскостопанска продукция в Пловдив

Белгийски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тържище за селскостопанска продукция в Пловдив

Това съобщи проф. Кръстьо Петков, член-учредител на дискусионен клуб ”Експерти за развитие”

Белгийски инвеститори искат да партнират на Пловдив за изграждане на тържище за селскостопанска продукция. Това съобщи пред журналисти проф. Кръстьо Петков, член учредител на дискусионен клуб ”Експерти за развитие” и координатор по международните партньорства, предаде Радио "Фокус".

Тържището ще бъде изградено в индустриалната зона на община ”Марица”. Белгийските фермери вече имат малка инвестиция в Пловдив, тъй като са собственици на фитолаборатории, каза още проф. Петков. Тяхното изрично условие е да не се прави български проект, а да се направи директен трансфер на техния модел, който работи във Фламандия. Това условие е изрично, защото техните шест тържища в различни градове в България са превърнати в складове, които се дават под наем, но не се използват по предназначение, като тържище за селскостопанска продукция, заяви проф. Тодор Петков.

Белгийският модел включва собственици на тържища да са 100% фермери, да не участват представители на бизнеса или на държавата, да се направи търговско сдружение, което да управлява тържището. След около две години сертифициран оператор на белгийците ще организира износа на пловдивската земеделска продукция на по-големите вериги в чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.