1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Белият хляб повишава риска от сърдечни заболявания

Белият хляб повишава риска от сърдечни заболявания

Това оказва влияние най-вече върху жените

Засилената консумация на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, пише британското издание “Дейли Телеграф“ цитирано от БГНЕС. Диета, съдържаща голямо количество бял хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето, показва ново проучване. В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс (ГИ). ГИ е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храните с високо съдържание на ГИ включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс. Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок ГИ, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми. Проучванията продължават в опити да се установи защо тестените храни и хляба не влияят толкова нездравословно на мъжете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.