1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остават цените на брашно тип „500”

Без изменение остават цените на брашно тип „500”

Средно за страната, цената на дребно в големите търговски вериги се запазва на ниво от 1,00 лв./кг.

През периода 3 – 10 септември 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на брашното остава 0,83 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,05 лв./кг (Варна). В девет области се отчита седмично поскъпване на продукта, основно в рамките на 1 – 3%, а в Смолян и Плевен и по-чувствително, съответно с 6,3 и 9,3%. В други четири от областите се наблюдава понижение на цените на едро с между 1,1% (Ямбол) и 6,2% (Бургас).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - на 1,06 лв./кг.

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,06 лв./кг (Кюстендил). Седмично изменение на цените се наблюдава единствено в област Перник, където продуктът поевтинява с 2,8%.

В по-малките магазини цените на брашното варират от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград), без седмични колебания по области.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези на дребно в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. В област Търговище средната цена на брашното в ДТО е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в ГТВ са с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран отново във Враца - 0,37 лв./кг за ГТВ и 0,48 лв./кг за ДТО. В областите Варна и София цените на дребно в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,08 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.