1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават средните цени на бялата кристална захар

Без промяна остават средните цени на бялата кристална захар

Продуктът се търгува на едро на цени от 1,23 лв./кг в Бургас до 1,71 лв./кг във Враца

По данни на ДКСБТ през периода 8 – 15 юни 2016 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти  отбелязват леко повишение.

По области, продуктът се търгува на едро на цени от 1,23 лв./кг (Бургас) до 1,71 лв./кг (Враца). В четири области се регистрира седмично поскъпване на продукта на едро, в рамките на 0,7% - 3,5%, най-чувствително в Хасково. Същевременно, в други три области цените на захарта се понижават с между 0,7% и 6,1% (Сливен). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на захарта за страната остава 1,44 лв./кг.

При търговията на дребно със захар в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита седмично повишение на средната цена за страната с 1,3%, до 1,59 лв./кг. Предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,45 лв./кг (Кърджали и Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходната седмица, в девет области се регистрира поскъпване на захарта в ГТВ с между 2,0% (Русе) и 6,9% (Варна), а единствено в област София – поевтиняване, с 3,2%.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,51 лв./кг (София) до 1,95 лв./кг (Пазарджик). В шест области се отчитат отклонения на стойностите на седмична база, като в пет от тях е налице повишение в рамките на 4,0% (Разград) - 9,2% (Стара Загора), а единствено в област София – намаление, с 5,6%. В резултат, средната за страната цена на дребно на захарта в ДТО се повишава с 0,6%, до 1,69 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,10 лв./кг над тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,23 лв./кг в Хасково. Изключение правят областите Габрово и Ловеч, където цените в ГТВ са с 0,02 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,15 лв./кг за ГТВ и 0,25 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети във Велико Търново и Плевен – 0,31 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,41 лв./кг. В областите Сливен и Враца цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро съответно с 0,04 лв./кг и 0,10 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.