1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществена промяна остават средните цени на едро и дребно на рафинирано слънчогледово олио

Без съществена промяна остават средните цени на едро и дребно на рафинирано слънчогледово олио

На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,48 лв./литър до 2,80 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода (27 юни – 4 юли 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

Средно за страната, слънчогледовото олио продължава да се търгува на едро за 2,65 лв./литър. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,48 лв./литър до 2,80 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Хасково, а най-високи в Смолян. В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -1,1% (Кърджали и София) до +1,9% (Разград).

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с 0,3%), до 2,98 лв./литър.

В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,87 лв./литър (Шумен) до 3,10 лв./литър (Ловеч и Плевен). Леко изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в ГТВ на три области (Варна, Добрич и Бургас) - повишение с между 0,7 и 3,3%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,03 лв./литър, незначително по-висока (с 0,3%) в сравнение с предходната седмица.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини на страната остават в диапазона от 2,85 лв./литър (Шумен) до 3,13 лв./литър (Пазарджик и Пловдив). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира единствено в ДТО в Добрич – повишение с 3,4%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,05 лв./литър, като разликата е най-голяма във Варна (0,20 лв./литър). В седем области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата в тази посока достига до 0,10 лв./литър в Ловеч.

Най–голям марж между цените на едро и цените на дребно в големите супермаркети се регистрира в Русе (0,55 лв./литър), а за ДТО – в Хасково (0,61 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.