1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната е 0,87 лв./кг

През първата седмица на месец май (2-9 май 2012 г.) средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно са без съществени изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро за страната е 0,87 лв./кг, като спрямо предходната седмица бележи леко понижение с 1,2%. По области, цените се запазват в диапазона от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Варна). В по-голямата част от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените, в границите от -3,6% (Стара Загора) до +5,1% (Смолян).

През анализирания период средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва слабо понижение (под 1%) спрямо предходната седмица.

В големите супермаркети на страната брашното на дребно се търгува в ценовия интервал от 0,93 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Русе) до 1,09 лв./кг (Пловдив). В шест от областите ценовите стойности бележат понижение, по-чувствително в Бургас, Благоевград, Русе и Кюстендил - с между 5,9 и 6,6%. Единствено в Добрич цената на едро отбелязва леко повишение с 3,6%.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро, като за поредна седмица маржът достига до 0,31 лв./кг или 47% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната).

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 1,07 лв./кг.

И през тази седмица цените по области в тези обекти се запазват в интервала от 1,01 лв./кг до 1,15 лв./кг, като отново най-ниските стойности се отчитат в Русе, а най-високите в Бургас. Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в София - повишение с 5,8%.

Най-голяма разлика между цените на продукта на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана във Враца (0,42 лв./кг). Най-малка е тази разлика във Варна (0,05 лв./кг).

Средно за страната, цените на брашното в големите супермаркети са по-ниски от тези в по-малките магазини с 0,07 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.