1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни изменения остават цените на брашно тип „500”

Без значителни изменения остават цените на брашно тип „500”

На дребно в големите търговски вериги брашното се търгува за 1,00 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 24 септември - 1 октомври 2014 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица се задържа на ниво от 0,81 лв./кг. По области, цените са в диапазона от 0,59 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В по-голямата част от областните центрове се регистрират разнопосочни колебания на цените. В осем от тях продуктът поскъпва в рамките на 1,1 – 8,5% (Силистра) на седмична база, докато в други шест поевтинява с между 1,1 и 5,6% (Варна).

Средната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,00 лв./кг, с 1% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг (Благоевград, Бургас, Кюстендил, Разград, Русе, Силистра и Търговище). В сравнение с предходната седмица, изменение на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети в пет области, като стойностите се покачват от 1% до 3,2% (София).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) се понижава с 0,9% на седмична база, до 1,05 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува на цени от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Седмично изменение на стойностите се регистрира само в три области – понижение с между 1,9 и 4,8% (Кърджали).

През изминалата седмица цените на дребно в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,40 лв./кг във Враца. В областите Варна и София цените в големите магазини са по-ниски от тези на едро съответно с 0,05 и 0,03 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,24 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,51 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,17 лв./кг. В област Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

Към края на м. септември 2014 г. средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в по-малките магазини бележат понижение спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на дребно в големите търговски вериги остава без промяна.

Средната цена на едро за страната намалява с 2,4% на месечна база, а тази в ДТО – с 0,9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.