1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни промени остават цените на брашно тип „500”

Без значителни промени остават цените на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната е 0,97 лв./килограм

През периода 3 - 10 октомври 2012 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,97 лв./кг, с 1% по-ниска в сравнение с предходния период. По области, цените са в диапазона от 0,76 лв./кг до 1,10 лв./кг, съответно във Враца и Смолян. В по-голямата част от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените, в границите от -3,1% (Бургас) до +2,2% (Хасково).

За поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна, съответно 1,09 и 1,13 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,97 лв./кг (Русе и София) до 1,20 лв./кг (Сливен и Ямбол). Понижение на ценовите стойности, в границите от 2 до 9,8% се отчита в шест от областите, най-значително в Бургас. Повишение на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети на четири области (Враца, Монтана, Добрич и Шумен) - с между 4,9 и 6,8%.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,31 лв./кг или 41% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната).

В областите София и Разград цените в големите магазини са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,12 лв./кг и 0,01 лв./кг.

През анализирания период в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,05 лв./кг (Кюстендил и Перник) до 1,28 лв./кг (Шумен). Седмично изменение на цените се регистрира само в три области – леко повишение в Ловеч и Габрово (съответно с 1,7 и 2,2%) и понижение в Кюстендил (с 5%).

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро. Маржът между двата типа цени е в широкия диапазон от 0,02 лв./кг (Смолян) до 0,37 лв./кг (Враца).

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в София - 0,28 лв./кг. В пет области - Перник, Кюстендил, Добрич, Сливен и Ямбол брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с между 0,02 и 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.